Kampanja za sigurno igranje videoigara “Igrajmo na sigurno”

Draga djeco i roditelji,

Hrabri telefon dio je edukativne kampanje „Igrajmo na sigurno“ koja želi ukazati na sve prednosti i rizike vezane za videoigre.

U sklopu kampanje predstavljen je  prvi digitalni vodič za sigurno igranje videoigara koji daje konkretne savjete roditeljima i djeci, a kojeg možete preuzeti OVDJE.

Htjeli bi saznati i neke vaše dileme, brige, promišljanja ili pitanja iz prve ruke, a koja vas zanimaju o toj temi. Zbog toga vas pozivamo da ostavite svoja pitanja i komentare u formi ispod ovog teksta, a na koja ćemo odgovoriti u nastavku kampanje.

Odgovaramo na vaša pitanja i komentare

Podijelite ih s nama ovdje.

Zašto trebaš nastaviti čitati ovaj tekst?

Čak i ako sam ne igraš online igrice, vjerujemo da u tvom okruženju postoje mlade osobe za koje znaš da igraju igrice online. Ovaj tekst je prilika da saznaš nešto više o tome čemu sve igrači mogu biti izloženi tijekom igranja.

Mnogo je različitih online igrica. Neke od njih uključuju individualno igranje, dok neke uključuju komunikaciju s drugim igračima, koje možda poznaješ ili su potpuni stranci.

U nastavku teksta pronaći ćeš neke korake i savjete koji mogu pomoći tebi, ili osobama u tvojoj okolini kako bi gaming za tebe ili njih predstavljao zabavu, ali i sigurno iskustvo. 

Koraci prije online igranja

Odabir online igrice

Dobna granica online igrice

Dobna razina igrice pokazuje ti koliko neprimjerenog sadržaja igrica uključuje. To su oni sadržaji koji uključuju različite pornografske i nasilne sadržaje, kao i one koji potiču mržnju i diskriminaciju bilo koje vrste.  Postoji i klasifikacija igara prema sustavu koji se zove PEGI i koji pozorno prati je li neka igra prikladna za određenu dobnu skupinu ili nije te se na taj način štiti djecu i mlade. Simboli koje ćeš pronaći na pakiranju ili omotu igre jasno će ti reći je li neka igra prikladna za tvoju dobnu skupinu. Dobnu granicu važno je poštovati jer te štiti od sadržaja kojima ne bi trebao biti izložen, a ako ona ne postoji, savjetujemo ti da razgovaraš s nekom odraslom osobom prije donošenja odluke hoćeš li je igrati.

Postavke privatnosti

Dijeljenje osobnih podataka

Osobni podaci uključuju: tvoje ime i prezime, adresu stanovanja, broj telefona, školu i razred, datum rođenja, e-mail adresu te korisničko ime i lozinku. Jedan od važnijih koraka u održavanju sigurnosti dok igraš igrice su postavke privatnosti na različitim igraćim platformama. Te postavke ti pomažu da odabereš koji sadržaj želiš podijeliti i s kim. Važno je da zaštitiš ove podatke, jer ako ih drugi vide i imaju im pristup, mogu ih zloupotrijebiti.

Provjeri kako se dodatno zaštititi

Mnoge igre imaju opcije prijavljivanja i blokiranja ako se dogodi da se iz bilo kojeg razloga osjećaš neugodno dok igraš. Ako te netko uznemirava možeš tu osobu/e blokirati ili „utišati“ da ne dobivaš njihove poruke tako da ti se onda te osobe više neće moći javiti. Ovaj korak dobro je napraviti prije nego počneš igrati kako bi znao sve mogućnosti i načine na koji se možeš brzo zaštititi u slučaju neugodnih situacija.

Neprimjereno ponašanje unutar igrice uključuje vrijeđanje, isključivanje, varanje, krađu online sadržaja ili osobnih podataka te hakiranje računa.

Savjeti za vrijeme online igranja

Obrati se odrasloj osobi

  • odrasle osobe mogu biti roditelji, drugi članovi obitelji, stručni suradnik u školi, stručnjak mentalnog zdravlja
  • ako te nešto uznemiri tijekom igranja igrice ili ti se nešto ne sviđa
  • ako nisi siguran u neke korake koji se od tebe traže u igricama

Brini o sebi i drugim igračima za vrijeme igre

  • Zapamti! U redu je gubiti. Poštuj druge igrače te brini o sebi za vrijeme igre jer te nitko nema pravo uznemiravati pod izlikom da se radi samo o igrici. Iako ti se može činiti da situacije u igrici i ostaju samo u igri, osjećaji koje ti ili drugi igrači doživljavate za vrijeme igranja stvarni su i utječu na vaš svakodnevni život.
  • Sjeti se! Imaš dovoljno vremena za sve – pronađi vremena u danu i za neke druge aktivnosti, pogotovo one koje nisu na internetu.
  • Ako ti igranje postane izvor stresa, potrebno je uzeti pauzu i odmoriti se.

Znakovi kada online igrice imaju negativan utjecaj na tvoju svakodnevnicu

  • ako zbog igrica ne viđaš prijatelje i obitelj
  • ako igraš igrice umjesto da obavljaš školske ili druge zadatke
  • ako ti je teško prestati misliti o igranju
  • ako ne možeš uopće prestati igrati čak i kada trebaš spavati

Ako imaš dodatna pitanja, nedoumice i želiš saznati još informacija o temi online igranja, možeš nam se javiti na besplatni chat Hrabrog telefona, liniju za djecu na 116 111 ili nam poslati e-mail na savjet@hrabritelefon.hr.